nana johari

July 27, 2011

Photoshop : Stroke


Assalamualaikum.
Tutor ni Nadia yang request . Outline pada gambar.

First sesiapa yang belum crop gambar tu, boleh ikut tutor INI 
Dah siap, buka photoshop.

Dah buka , tekan File > Open > Buka gambar yang korang nak buat outline tu
Nanti akan jadi macam gambar ni ,

Click gambar untuk tumbesaran 


Sudah? Ok follow step yang ditunjukkan melalui gambar di bawah ni .


Sudah click pada icon yang aku nyatakan dalam gambar? Okeh, next korang click pada gambar korang tu . Click bagi sampai ada garisan putus putus di sekeliling gambar tu .

Macam gambar ni,


epas tuu , nampak tak kotak layers kat bahagian kanan tu? Kotak tu rupanya macam ni,


Click pada layer gambar korang, then right click . Pastu akan muncul benda alah ni,


Tekan Blending options . Nanti keluar benda ni.


Kat situ, korang boleh adjust ikut suka hati korang . Tak ada siapa larang .
Dah siap.


Sila lah save dalam PNG
Adios