nana johari

July 27, 2011

Photoshop : Stroke


Assalamualaikum.
Tutor ni Nadia yang request . Outline pada gambar.

First sesiapa yang belum crop gambar tu, boleh ikut tutor INI 
Dah siap, buka photoshop.

Dah buka , tekan File > Open > Buka gambar yang korang nak buat outline tu
Nanti akan jadi macam gambar ni ,

Click gambar untuk tumbesaran 


Sudah? Ok follow step yang ditunjukkan melalui gambar di bawah ni .


Sudah click pada icon yang aku nyatakan dalam gambar? Okeh, next korang click pada gambar korang tu . Click bagi sampai ada garisan putus putus di sekeliling gambar tu .

Macam gambar ni,


epas tuu , nampak tak kotak layers kat bahagian kanan tu? Kotak tu rupanya macam ni,


Click pada layer gambar korang, then right click . Pastu akan muncul benda alah ni,


Tekan Blending options . Nanti keluar benda ni.


Kat situ, korang boleh adjust ikut suka hati korang . Tak ada siapa larang .
Dah siap.


Sila lah save dalam PNG
Adios

23 comments:

  1. Kak,, SiHan dh right click tpi x der pun tulis "Convert to smart object"
    cmne eh ?

    ReplyDelete
  2. @SiHan
    tak ada?? =.=" . betul ke sihan dah tekan layer tu baru right click? dah select gambar yg nak di convert tu?

    ReplyDelete
  3. dah,, SiHan dah try bnyk kali dah

    ReplyDelete
  4. @SiHan
    sihan dah select gambar tu sampai ada garisan putus2 ? kalau tak boleh jugak . tak tahu la akak nak tolong mcm mana . sbb akak buat boleh je

    ReplyDelete
  5. cam ner nk download photoshop?? #sorrysoalanyangbangang

    ReplyDelete
  6. @shahida L chul 샤히다 철
    here :)

    http://wanhazel.blogspot.com/2010/12/download-adobe-photoshop-cs5-portable.html

    ReplyDelete
  7. akak , bila sy tekan right click kt layer tu , xde pun keluar 'Convert to smart object' ...

    ReplyDelete
  8. @Farhana Anson
    tekan kat tulisan layer tu, jangan tekan kat petak tu

    ReplyDelete
  9. nk tanya,hrtu tgn sy gatal2 tekan apa ntah...la ni..stp kali bkak photoshop je...gmbr yg sy open..tu klua dgn ada garisan petak,,,cmne nk buang eyh..suma gmbr yg sy open guna adobe photoshop cs tu jd cmtu...tp kalau guna adobe image ready,dgn adobe photoshop yg wane biru tu..xder plak...sory..

    ReplyDelete
  10. @nora chan
    petak petak? O.O tak tahu lah . tak pernah kena . cuba tanya kat http://wanhazel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. nape outline dye warne merah eak ?? hmm

    ReplyDelete
  12. hello ..akk saya nak gamabr ori ni blh ?

    ReplyDelete
  13. Menjadi!! gamsa awk,, xD
    mmg saye cri tuto nie,,
    Lagi skali sye nk ckp,, Terima Kasih!!^^

    ReplyDelete
  14. kak Nana, sy dah tick dekat stroke, then dia still warna hitam & bile Anis nak tukar warnanya tak boleh sebab tak ada mcm Kak Nana punye gmbar tu, susah nk terang, akak tgok gmbar ni =) http://3.bp.blogspot.com/-3zzXkCLb9yM/T8mvZgxyJwI/AAAAAAAABJg/1he7OG4eowM/s1600/hmm.jpg

    ReplyDelete
  15. @♥ Anis
    tekan tulisan stroke tu dalam table yg mu tunjuk tu. tekan kat situ, nanti akan keluar lah option nak tukar warnanya .

    ReplyDelete
  16. dah bergurun afiq carik tutor ni.
    akhirnya jumpe jugak.
    thanks kak. xD

    ReplyDelete
  17. eheeemm ! Nak tanya macam mana nak buat gambar dia transparent dekat belakang tuh ? Tak boleh buad :(

    ReplyDelete
  18. @Arebell ♥

    File > New > Tengok kat situ ada tulis 'White' , tukarkan kepada 'transparent'

    ReplyDelete
  19. Unnie~ Can ne nak wat gemok2 cam unnie punye? Boleh bagi tips sikit tak?

    ReplyDelete