nana johari

August 11, 2011

Simple coloring using Photoshop CS5



Assalamualaikum .
First , aku guna PHOTOSHOP CS5 . Aku rasa kalau guna mana-mana Photoshop pun sama je . Lepas tuu , drawing aku guna lukisan aku . Sorry , agak comot sebab lukisan tu aku ada buat shadow using pencil . 

Okey , open Photoshop korang .
Then tekan File > Open > Pilih lukisan yang nak diwarnakan .

Click gambar untuk tumbesaran 


Korang ikut je gambar ni ye . Click brush tuu . Pastu kat bahagian atas , boleh ubah size .
Okeh , lepas tu , nampak tak bahagian kanan tuu . Click New Layer tu.
Ni bila korang dah create new layer,


Click pada layer yang baru korang buat tuu . Lepas tuu ikut gambar atas ni . Dalam kotak warna merah , pilih Multiply ye .

Lepas tuu , pilih warna then color je ikut sesuka hati .


Korang decide dulu nak warna bahagian mana . Macam aku , aku pilih nak warna rambut dulu . So lepas dah habis warnakan rambut , korang click new layer semula . Ikut gambar . Lepas tu pilih multiply semula , macam tadi . Color lah balik bahagian lain . Kalau nak guna warna lain lain , pastikan layer pun lain lain


Click gambar tu untuk tumbesaran . Aku buat setiap bahagian , lain lain layer . Last sekali , baru buat shadow layer 

Cara nak buat shadow .
Contohnya , warna PINK pada baju tu kan ? Kalau korang nak buat shadow pada warna pink tu , korang kena pilih warna lagi terang dari warna pink . But still dalam warna yang sama , different tona je . Ohh ye untuk shadow , pastikan mode tu still dalam multiply .

Cara warna mata ,
Aku guna different mode . Korang boleh tengok jenis jenis mode tu kat bahagian multiply tadi tu . Kan banyak jenis . Tekan je mana mana .

Buat background pulak ,
Buat new layer seperti biasa . 

Dah siap , save as . Make sure save dalam format JPEG ataupun PNG .


Kalau tak ada JPEG atau PNG masa korang nak pilih format tuu , just tekan je format PDF . Lepas tuu korang convert lah kepada JPEG . Baru boleh upload dalam blog . Convert tu pulak , mesti lah guna converter . 

Dah siap .


Adios

8 comments:

  1. comelnyaaaaaaaaa! *'capslock' untuk mengetahui betapa comelnya drawing&colouring ni, hehe :3

    ReplyDelete
  2. kyaaaaaaaaaaa!!
    nana~

    suka. suka. suka sangat. hehe.
    nnt sy try kaler gne tuto awk.

    thanks. eh, gumawo ^^

    ReplyDelete
  3. @izzαti A
    not really . btw thanks kak ^^"

    ReplyDelete
  4. you are so talented...practice,practice and practice. only practice makes perfect.
    So cute and sweet. Worth the effort!

    ReplyDelete