nana johari

November 7, 2011

Tutorial guna Photoshop Action [Edit Image style Tumblr]



Assalamualaikum .

Tutorial PS Action . Apa tu PS Action? Macam ni,


Yang atas sebelum , yang bawah selepas guna PS Action . Okay actually PS Action ni kita guna sebab nak jimat masa edit gambar . Macam mana dorang hasilkan PS Action tu tak payah tahu lah . Aku nak ajar macam mana nak guna je .

Sudah pastinya korang perlukan photoshop. CS berapa pun tak kesah .

First, korang download dulu PS Action . Korang boleh download kat SINI . Nanti bila korang click jenis Action yang korang nak, website tu akan link kan korang kepada website Deviantart . Macam kat bawah ni,


Click untuk tumbesaran . Ignore tab aku yang berlambak tu 

Dah download , korang open Photoshop korang .
Bila dah bukak tu, tekan File > Open > Pilih image yang korang nak edit .

Okeh baca betul-betul . Untuk CS5 korang buat macam aku tunjuk kat bawah ni .


Untuk CS3 korang carik je benda simbol macam bawah ni ,


Mesti ada kat tepi tepi situh . CS5 pun kena click icon yang sama , lepas korang click Photography tu, click icon yang aku tunjuk kat atas ni . Lepas korang tekan tu, akan muncul macam gambar kat bawah ni,


Ikut apa yang aku tunjuk kat dalam gambar di atas . Nanti akan keluar macam ni,


Tekan Load Actions . Nanti akan keluar tab macam ni,


Pilih yang korang dah download tadi .
Lepas tu tengok benda ni pulak . Action yang korang load tadi akan keluar . Macam bawah ni . Click yang aku petakkan merah tu .


Then tekan simbol yang aku petakkan macam gambar bawah ni ,


Nanti akan jadi macam ni. Dah siap.


Adios

November 6, 2011

Tutorial tulisan 3D


Assalamualaikum .

Ahh . Aku rasa ramai dah tahu buat tulisan cenggini . First, korang kena ada photoshop lah . Sebab aku buat guna PS .

First step , open PS korang . File > New > Untuk width pilih je berapa px yang korang nak . Macam bawah ni, click je untuk tumbesaran . Make sure ambik Transparent .


Lepas tu korang tulis lah apa-apa kat layer tu . Macam ni ,


Ikut je apa yang aku ajar dalam gambar tu . Dah tu buat macam gambar bawah ni pulak ,


Right click pada layer , nanti dia akan muncul benda alah ni .


Click Blending Options . Nanti akan keluar macam ni,


Korang boleh ubah Bevel and Emboss tu . Ubah je apa yang aku kotakkan dalam gambar di atas nih . Kalau nak korang punya font nampak lagi kemas, pakai lah Stroke .

Adios.