nana johari

November 6, 2011

Tutorial tulisan 3D


Assalamualaikum .

Ahh . Aku rasa ramai dah tahu buat tulisan cenggini . First, korang kena ada photoshop lah . Sebab aku buat guna PS .

First step , open PS korang . File > New > Untuk width pilih je berapa px yang korang nak . Macam bawah ni, click je untuk tumbesaran . Make sure ambik Transparent .


Lepas tu korang tulis lah apa-apa kat layer tu . Macam ni ,


Ikut je apa yang aku ajar dalam gambar tu . Dah tu buat macam gambar bawah ni pulak ,


Right click pada layer , nanti dia akan muncul benda alah ni .


Click Blending Options . Nanti akan keluar macam ni,


Korang boleh ubah Bevel and Emboss tu . Ubah je apa yang aku kotakkan dalam gambar di atas nih . Kalau nak korang punya font nampak lagi kemas, pakai lah Stroke .

Adios.

6 comments:

  1. Saya sukaa ! Tapi saya tadek ps, nanti nanti je lah saya buat kalau dah download ps. Thank for the tuto :D

    ReplyDelete
  2. Nana gune Font ape utk perkataan "Lee Byung Hun" tuh??
    Lawalah font tuh.. xD

    ReplyDelete
  3. Nak jugak "Lee Byung Hun" :P Haha^^ Anyways kite same lah gune CS3 xD

    ReplyDelete
  4. Akak, saya nk save x le la.. dah tekan png.. tp x le bukak
    saya guna cs4

    ReplyDelete