nana johari

February 16, 2012

Photoshop : Buat shadow bercorak

Shadow tu hah. Stripes 

Assalamualaikum.

Baru je aku belajar hari ni. Sebenarnya dah lama aku belajar, tapi aku tak paham. Then tadi, masa Nabilah tanya pasal benda ni, tergerak hati aku nak try buat.

Ignore je watermark kebudak-budakkan tu. Click pada image untuk pembesaran

STEP 1

Open Photoshop korang. Tak kesah CS berapa pun. Bukak je. Lepas tu tekan File > New > Create new image macam ni,


Tukar sebijik macam aku buat ni pun tak apa. Lepas tu tekan okay. Nanti akan nampak macam ni,


Click Zoom tool kat bahagian tool box tu. Then click pada image banyak kali sampai jadi besar. Cenggini,


Lepas tu click Brush tool kat bahagian tool box. Pilih brush yang petak. Pastikan petak. Kalau korang nak guna shape pun boleh. Tekan je Shape Tool kat bahagian tool box tu. Aku rasa kalau guna shape lagi jelas kot?


Tekan pada image. Di bucu image tuh. Lepas tu tekan lah lagi kat mana-mana. Aku pun tak tahu buat corak apa. Korang just, tekan.


Dah puas hati dengan corak merepek tu, korang click Edit lepas tu pilih macam dalam gambar di atas. Then tekan 'okay'

STEP 2

Sekarang korang upload gambar yang korang nak edit. Then ikut step INI
Dah selesai crop gambar korang, korang masukkan lah gambar tu dalam background image. Nanti jadi macam ni,



Okay. Rujuk gambar di atas, sila Right Click pada Layer 1, dan tekan Duplicate layer.


Rujuk je gambar atas ni. Nanti akan jadi macam bawah ni, korang click je apa yang aku click kat dalam gambar di bawah


Sebenarnya corak yang aku tunjuk mula-mula tadi, tak berapa jadi. Ahaha alahai. So aku pakai corak lain yang aku dah pernah buat. Lepas tu korang buat macam ni,


Berdasarkan gambar di atas, kurangkan jumlah peratus opacity corak tersebut. Kemudian buat step bawah ni pulak,


Tekan pada Blending Options: Custom. Kat atas sekali. Then ubah yang aku petakkan merah tu kepada 'kosong'. Tekan okay. Nanti jadi macam ni,


Nampak bertindih sebab layer shadow tadi di atas gambar makhluk tersebut. So korang kena drag layer tu ke bawah layer makhluk tu.

Lepas tu, buat step bawah ni.


Hasilnya nanti macam di atas sekali. 
Adios

14 comments:

  1. ahh,, thanks unnie for tuto.. ahh unnie nana boleh tak buat freebies senarai font2 yang sesuai guna untuk fanfic ? ^^

    ReplyDelete
  2. @Mira Wook
    sesuai guna untuk fanfic? or sesuai guna untuk poster fanfic?

    ReplyDelete
  3. shadow new stley ^^ ..
    nice nana ^^

    ReplyDelete
  4. OMO !!!! jadi aaaaaaaaa. thanks :'DDDDD
    //eden belajar pagi-II sblm pegi sekolah. bangun awal 4.30 untuk belajar benda ni (Y)

    thanks thanks thanks :DD

    ReplyDelete
  5. Nana unnie, nak dapatkan yang brush petak tu kat mana? .__.

    ReplyDelete
  6. brush petak tu tak jumpa pun ._.

    ReplyDelete
  7. Abang daehyun jugak jadik mangsa. =="
    btw, nice tutor xP

    ReplyDelete
  8. unnie. saya punya PS takde pun brush petak tu

    ReplyDelete
  9. @Anis Zulhas

    ade ._. semua PS ada ._. tu brush basic

    ReplyDelete