nana johari

February 6, 2012

Photoshop : How to edit image using PSD


Assalamualaikum

PSD ni adalah files yang di save dalam bentuk Photoshop file format. Lepas hasilkan something, kita tak save dalam PNG or JPEG. Kemudahan save dalam PSD, ialah kita dapat edit sesuatu dari masa ke semasa. Misalnya, kita tengah edit something, tapi nak dijadikan cerita, time tu kena pergi kenduri. Ahaha apa punya contoh. Tapi benda yang kita tengah edit tu tak siap lagi, so save lah file tu dalam bentuk PSD. Esok lusa, boleh sambung edit. Layer dia tak kekal. Masih boleh diubah. 

Aku nak ajar macam mana nak edit gambar cara mudah dengan menggunakan PSD. Actually tujuan benda ni sama je macam Photoshop Action. Tapi caranya lain. Aku tak tahu lah korang dah tahu ke belum. Tak salah berkongsi.

First. Korang kena download PSD. Tekan kat SINI untuk carik. Pilih betul-betul, risau ada virus. LOL. Sebagai contoh,


Tekan je download kat situ. Nanti keluar macam ni, tekan download


Lepas tu bukak Photoshop korang. Tak kesah pun CS berapa. Open gambar yang korang nak edit tu, lepas tu open PSD file yang korang download tadi. Macam bawah ni,


Okay, open PSD file korang. Bentuk PSD file tu macam bawah ni,


Nanti dia akan keluar gambar yang kita download tadi berserta Adjustment Layers. Aku ada tunjuk kat gambar di bawah,


Kemudian, korang tarik / drag je tab gambar yang korang nak edit tadi. Macam aku, aku nak edit gambar Teen Top. So aku tarik tab tu keluar daripada garisan. Nanti jadi macam bawah ni,


Okay. Rujuk gambar di atas, korang click pada tab PSD file tadi, dan drag adjustment layer yang paling bawah sekali. Drag masuk ke dalam gambar yang korang nak edit. Macam ni,


Okay. Nanti ada perubahan sikit. Macam bawah ni. Layer yang kita tarik tadi, dah ada dalam list layer gambar yang kita nak edit.


Step belum habis lagi. Korang ulang step tadi, pada adjustment layer yang kedua. Tengok contoh bawah,


Drag semua adjustment layer tu masuk ke dalam gambar yang korang nak edit. Hasilnya jadi ni,


P/S aku guna PSD lain dari yang aku download tadi. 

If masa korang upload PSD tadi, tak nampak Adjustment layers. Cuba tengok, ada tak gambar group macam ni,


Korang bukak file tu. Tak pun tarik je masuk ke dalam gambar yang nak edit. Luls. Tibai je. Kalau tak ada langsung, aku tak tahu lah . 

/update. 6 Feb 2013/
Yang ni version lama. Nanti aku re-new.

Adios

12 comments:

  1. yeay ! thanks kak Nana :3 Akhirnya . Ada jugak tuto guna PSD :3 THANKSSSSSS *O*

    ReplyDelete
  2. ASDFGHJKL . BESTNYAAAAA BEST BESTNYAAAAAAAA TUTORIAL NIIIIIIII <3

    ReplyDelete
  3. akak saya tak jumpa adjusment layer tu, kenapaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. @Ain Izudin
    oh lupa nak cakap . HAHA . tekan pada anak panah sebelah file group . ada 'group' kan kat bahagian layer tu ?

    ReplyDelete
  5. AKAK. THANKS T____T *lap hingus* Dah lama cari tuto ni. Wuwuwuw u_u Dan baru saya tahu boleh save as PSD file. Wah, thanks akak. *joget*

    ReplyDelete
  6. super like this tuto <3
    thanks yaa :DD

    ReplyDelete
  7. rasa takut pulak nak download benda alah tu ._. nana.unnie.kata.ade.virus._.

    ReplyDelete
  8. semadddd bhai tuto , thanks akak !

    ReplyDelete
  9. AKAK MENGAJAR SAYA APA ITU ERTI PSD ..... Kamsahamnida ! :D

    ReplyDelete