nana johari

February 25, 2012

Tutorial : Billy Player [Style Tumblr]



Assalamualaikum.

Aku rasa ramai dah tahu macam mana nak buat benda alah ni kan? Tapi tak pe, tak salah kongsi ilmu. Billy Player, music player yang paling ringkas dan kecik comel comel tu.

First, korang masuk website INI . Nanti muncul lah seperti yang bawah,


Upload MP3 yang korang nak guna tu. Make sure sebelum tu, korang download lah dulu MP3 yang korang nak ke dalam laptop or PC. Terpulang pada korang samada korang nak sign up or tak nak. Tapi lebih baik, sign up lah.

Bila dah selesai upload tu, nanti muncul Saved: Mp3Link kat bahagian kanan MP3 yang korang upload tu. Korang tekan situ. Dan akan muncul macam ni,


Copy Direct Link di situ.

Kemudian, masuk website INI . Nanti muncul macam ni,


Paste link yang korang copy tadi ke tempat yang di sediakan. Lepas tu tekan lah Generate Code di bahagian bawah tu. Nanti dorang akan bagi satu embed code, korang copy ke semua embed code tersebut.

Then, Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML Javascript .
Paste code yang korang copy tadi, di situ. Lepas tu adjust lah apa-apa yang korang nak adjust, misalnya height dan width .

Done.
Adios

22 comments:

  1. wah ..baru tahu..nier..good info

    ReplyDelete
  2. klo gune mp3 ni laju x lagunye nana?

    ReplyDelete
  3. @Atin Tory
    entah lah . tengok lah lagu den , laju ke tak ._. den kan pakai music player ni

    ReplyDelete
  4. kenapa tak boleh pkai bnde nie..lgi stu donload kt kiwi tu asyik eror..knape?

    ReplyDelete
  5. @miss ieka
    download? sejak bila pulak kena download? kat kiwi tu upload mp3 yg awak nak . kalau awak dah pernah upload lagu tu, dia tak leh upload lagi sekali lagu yg sama . check lah kat file .

    ReplyDelete
  6. err , kalau kat blogskin camane ek?

    ReplyDelete
  7. @MyungSoohayla
    paste code tu dekat tempat yg awak nak .

    ReplyDelete
  8. Kak Nana kalau akak baik tlg bleh x?
    Bleh tlg ubah bloger saya?Saya x bape ret..Ni fb saya..saya rasa saya dah add friend cma akak x hntar..
    NurWahidah AbMalik

    ReplyDelete
  9. @HunHan Hyung
    akak tak byk masa skrg nak trial . sorry ._.

    ReplyDelete
  10. boleh bg tau sis guna lagu apa ??

    ReplyDelete
  11. Ehh Nana please answers this :

    Cuba kau buat tutorial kau jadikan button untuk play dan stop je. takde benda yang keluar sebelah dia tu. Please weii.

    ReplyDelete
  12. unnie,knp bila audio play tu x keluar lagu eh? dia memang kena amik lagu kat kiwi6 je ke? kat tempat lain x boleh eh?

    ReplyDelete