nana johari

July 19, 2012

Tutorial : Drag photo ke dalam layer baru [CS3]



Assalamualaikum.

Aku buat short tutor hari ni. Adalah beberapa orang tanya macam mana nak drag photo ke dalam layer baru. Tapi kalau cakap dengan aku ni, ibarat simbah air ke daun keladi . Aku approve je komen tapi otak melayang tah ke mana bukan paham pun soalan dalam komen tu lol ok sorry ._."

So here. Guna CS3. Nasib baik aku ada spare part CS3 lol. 

First. Open CS3 korang. Click File > New dan create new layer. Kalau nak edit edit tu, lagi afdal set as transparent. Tapi dalam contoh aku ni, aku set as White.


Ignore gambar Myungsoo kat belakang tu lol. Dah, tekan OK. Nanti jadi macam ni kan.


Upload pulak gambar yang korang nak guna tu. Ikut cara di atas dan nanti jadi macam bawah ni,


Okay. Sekarang, kat printscreen aku yang atas tu, layer kita yang tadi warna putih tu dah hilang. Sekarang korang kecikkan tab gambar yang korang baru upload tu. Nanti macam ni rupanya,


Kemudian ikut step bawah ni,


Dan jadilah macam ni,


Tamat.

Kalau tak boleh jugak tu aku tak tahu lah ._. Maybe korang kena tukar Mode Image. Macam ni,


Click pada layer gambar yang korang nak drag tu. Kemudian korang click Image, dan pergi ke Mode. Set as RGB Color. Lepas tu try drag sekali lagi sebab kadang-kadang kalau image tu dalam bentuk Indexed Color, dia tak boleh nak di drag. So ubah mode dulu.

Adios

4 comments:

  1. Hai :) Awk , bole tk awk bg link untk download photoshop cs3 or yg bleh sy gunakn untk edit ? Sy nak sgt mengedit tp ... hmmm ~ tulah masalahnya xD nnti mentioned sy kat sini --> http://lulu-misspinjudiary.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. awak buadd tutor ni time bufday kitelah. huhu. dah lame carik tutor ni. thank you. xD

    ReplyDelete
  3. thanks alot kak nana ! arghhhh !! nahh LJoe sebagai hadiahh ! :)

    ReplyDelete
  4. Kak , bila saya drag kan gambar tu dia jadi macam kena mosaic . Kenapa ?

    ReplyDelete