nana johari

July 22, 2012

Tutorial : Install Fonts [Windows 7]



Assalamualaikum.
Orang dah buat tutor ni aku baru nak buat.
First korang download lah dulu font yang korang nak tu. Korang boleh carik di SINI or SINI. Dah carik tu, tekanlah download.

Kemudian korang bukak files tu tadi. Kalau korang download terus ke dalam File Download, korang bukak lah file download. Kalau korang download terus ke Desktop, korang check je lah kat desktop.

Nanti korang akan jumpa file bentuk buku ataupun bentuk kotak. Right click pada icon tu, dan carik Extract. Kalau style aku, aku buat macam ni,


Ignore File Download aku yang bersepah. Aku belum kemas lagi lol. Memandangkan aku ada software ZIP Archive tu, aku tekan situ je. Kalau korang tak ada, korang carik je 'Extract' . Dan tekan. Apa apa soalan lepas tu tekan OK je lol.

Kalau yang macam aku, aku buat macam ni. Lepas dah tekan ZIP Archive tu, dia jadi cenggini


Akan muncul benda ni,


Hasil lepas di extract, akan keluar file macam ni,


Okay yang aku petakkan tu lah file font kita tadi. Sekarang, korang bukak My Computer. Cari Folder C, atau aku panggil System.


Bukak dan akan muncul macam ni, click pada Windows.


Carik file bawah ni,


Dan open. Kemudian korang drag file font yang korang download tadi, masuk ke dalam file Fonts tu. Macam ni,


Tolonglah ignore aku punya desktop yang bersepah tu aha aha. Lepas tu siaplah. Dah di install. Kalau korang bukak Photoshop ke Photoscape ke, font tu dah ada kat situ.

Adios.

5 comments:

  1. Akak, kenapa tak jadi? Bila saya tekan 'ZIP Archieve File' dia kata 'Application not found'

    ReplyDelete
  2. @©amalxoxo
    haaa pehal not found? -_-" software tu mmg ada kat laptop mu ke? ._. mana tahu dah terdelete ke apa ke ._.

    ReplyDelete
  3. Thanks for this tuto. Nana , nak tanya, font apa yang dekat gambar nana buat tu ? tulisan ' FONTS ' . and , font header Nana font apa . Aku tanya je, kalau tak nak bagitau takpe ^^

    ReplyDelete
  4. @Yui Xien

    FONTS tu Wish We Were Taller rasanya. Yg header tu eden lupa, serious ._.

    ReplyDelete
  5. @Nana Johari : Orait . Thank you so muuuuch :) Takpee ^^

    ReplyDelete