nana johari

September 15, 2012

Tutorial : Rotate/Flip photo [Photoshop]



Assalamualaikum.

Ni.. Haruka tanya. Tapi aku sebenarnya tak berapa faham apa yang dia maksudkan. Sorry kalau tak sama seperti dimahukan. Kalau bukan ni yang mu nak, bagitahu lah ye ._.

Mengikut apa yang aku faham. Macam mana nak rotate gambar yang dah dimasukkan ke dalam layer lagi satu. K. First open Photoshop, Open gambar yang nak diguna dan create satu layer baru, ada kat File, tekan New. Width Height tak kisah berapa pun.

Dah sudah. Kalau korang guna CS3, nak drag gambar masuk ikut INI. Kalau guna CS5, korang tarik/drag tab gambar yang korang nak masukkan ke dalam layer tu, tarik bagi sebaris dengan layer yang baru dibuat tu. Macam ni rupanya,


Lepas tu drag pulak gambar tu masuk ke dalam layer. Macam gambar atas tu, tarik je masuk. Dah sudah, buat macam ni pulak,


Dah ikut apa dalam gambar tu, kemudian right click dan tekan Free Transform.


Nanti akan keluar kotak adjust macam atas ni . Right click sekali lagi kat gambar tu. Akan keluar begini,


Kat situ, korang boleh ubah je mana-mana. Nak ubah Skew Rotate dan Scale tu ke. Nak ubah Rotate yang bawah tu ke. Kalau untuk tutorial ni, aku pakai Flip Horizontal 

Adios.

September 14, 2012

Tutorial : Simple/Basic Comedy Poster Techniques


Don't re-tutorial 

Assalamualaikum.

Kali ni aku tunjukkan teknik ringkas dalam buat romcom poster. Sebab kalau ditanya bab designs, semua tu berlandaskan kreativiti . Yang menrealisasikan kreativiti ialah teknik . So here,

Step pertama, basic cut gambar. Open Photoshop, tak kesahlah CS berapa. Buat macam bawah ni,


Kemudian korang upload pulak gambar yang korang nak cut masuk dalam poster tadi tu. Boleh guna cara INI untuk cut gambar.

Okay sekarang masuk teknik asas ekh pehal ayat ni poyo je -.-



Teknik 1 : Background bercorak.


Nampak yang putih-putih tu kan? Korang download pattern, boleh search kat Deviantart, there's a lot. Dan ikut step INI, bahagian pattern.


Lepas dah load, korang click semula kat poster korang tu. Tambah layer baru di bawah layer gambar. Ikut macam aku buat kat atas tu, warnakan background ikut suka hati nak warna apa. Jangan pelik tengok tutor aku ni backgroundnya kejap warna biru kejap hijau kejap merah lol.

Dah, right click pada layer korang warna tadi tu dan tekan Blending Options. Nanti keluar macam bawah ni.


Ikut je apa yang ada kat atas tu. Then buat macam ni,


Okay. Lepas tu pilih lah mana mana pattern yang korang nak guna. Boleh adjust dia punya scale dan opacity. Nanti jadi lah macam yang atas tu.

Teknik 2 : Shadow putih pada gambar 



Nampak shadow putih tu? :B
Okay first, right click pada layer gambar, tekan Blending Options macam kat bawah ni ha.



Nanti dia keluar tab. Then buat macam bawah ni,


Tukar multiply kepada normal. Distance dengan warna korang boleh tukar. Angle pun suka hati koranglah nak buat macam mana. Lepas tu siap :B

Teknik 3 : Stroke


Line putih kat gambar tu. Kalau tak nampak, click gambar kasi besar. Okay. First, silalah Duplicate dulu gambar manusia di dalam poster anda. Macam ni, right click pada layer gambar tu.


Dah sudah. Right click pada layer gambar yang korang dah duplicate tadi tu. Tekan Blending Options. Buat macam ni,


Dan macam ni,


Tekan okay. Lepas tu drag layer hasil duplicate tadi tu, ke bawah layer gambar yang asal. Tarik je macam ni,


Dah sudah, korang boleh adjust line tu ke tepi. Ikut step bawah ni. Kalau nak line tu ada banyak, korang duplicate lah layer line tu :B


Dah siap.

Teknik 4 : Main dengan bentuk .


Ignore warna yang memang kontra gila tu. Salah satu penghias poster, ialah bentuk. Bentuk ni senang je nak dapat. Korang click ikut gambar bawah ni, pastikan create layer baru dulu.


Pilih bentuk macam kat atas ni. Lepas tu korang buat lah kat background poster tu. Sebelum buat, adjust warna kat kotak warna dulu. Misalnya kalau korang tak ada bentuk yang menarik di senarai shapes PS korang, bolehlah korang download Shapes PSD. Nak load Shape PSD boleh ikut tutor INI.

Nanti akan ada lah bentuk yang baru.

Teknik 5 : Cut side graphic/texture .


Kat bawah tu, yang macam permaidani lol.
First, upload apa-apa texture yang abstrak.


Ikut gambar atas ni, dan random click pada texture korang sehingga membentuk satu bentuk.


Bila garisan tadi dah bertemu, akan wujudnya garisan putus-putus macam atas ni. Kemudian korang right click, tekan Free Transform. Then tekan tool atas sekali kat toolbox. Drag potongan texture tadi, masuk layer poster.

Kat situ, korang boleh adjust besar kecik senget benget dia. Just click tool kat bawah tool yang aku tunjuk dalam gambar atas tu. Rectangular Marquee Tool. Dan right click pada gambar potongan texture tadi, tekan Free Transform dan right click sekali lagi, nanti akan ada macam ni,


Boleh ubah benda yang aku petakkan tu. Nak ubah benda lain pun boleh. Suka hati lol. Korang boleh jugak jadikan potongan texture tadi sebagai background gambar. Boleh jugak tambah doodles ke apa kat poster tu.

Teknik 6 : Sharpen.


Selalunya sharpen ni step akhir bila dah siap poster. Nak bagi sharp. Ikut je apa yang aku buat kat atas tu. Tekan Filter. Korang boleh pilih samada nak Sharpen or Smart Sharpen tu . Memana pun boleh je. Cuma yang smart sharpen tu korang boleh adjust ketajaman dia lol.





End. Sebenarnya ada teknik lain tapi aku pun dah lupa. Ni je aku ingat lol. Kalau bab headline or tajuk tu, korang boleh buat sendiri . Kalau tak tahu sangat, boleh ikut tutor INI.

Rule of creativity : Don't follow the logic's rules. 

Goodluck.
Adios.

September 7, 2012

[Tutorial] Photoshop : Motion Background


Assalamualaikum.

Ni aku main pakai bedal je buat. Jalan berterabur lol. Tu tak berapa kemas. Memang tak ada orang ajar aku lagipun. Aku try and error haritu sebab Paan cabar lol ok. Background motion macam tu sesuai diaplikasikan untuk gambar kereta kat litar ke, orang main bola sepak ke.

First. Open Photoshop apa apa CS pun tak kesah. Upload gambar yang korang nak edit tu.


Double click kat layer background. Nanti dia keluar tab baru, klik okay je. Nak bukak lock tepi layer tu.


Right click, dan tekan Duplicate layer. Nanti ada dua macam ni. Orang lain pakai layer mask dan kejadahnya, tapi aku tak suka main layer mask sebab aku tak reti dan aku pening lol. K teruskan,


Click layer yang paling atas, pergi Filter, Blur dan Motion Blur.


Ikut je apa yang ada kat atas ni dan klik OK.


Dah di blurkan tu. Korang pilih Eraser tool, pastikan ambik mata eraser yang blur sekelilingnya macam aku tunjuk tu. Ubah opacity bagi kurang sikit, dan start padam. Sebenarnya ada cara lain nak buat benda ni, tapi aku tunjuk satu cara je.


Dan jadi macam ni. Korang right click layer atas dan Flatten Image. Lepas tu pergi Image > Adjustment, ubahlah apa apa, contrast ke, curve ke, exposure ke. Edit gambar tu bagi dia punya kesan padam tak kelihatan sangat.


Adios