nana johari

September 7, 2012

[Tutorial] Photoshop : Motion Background


Assalamualaikum.

Ni aku main pakai bedal je buat. Jalan berterabur lol. Tu tak berapa kemas. Memang tak ada orang ajar aku lagipun. Aku try and error haritu sebab Paan cabar lol ok. Background motion macam tu sesuai diaplikasikan untuk gambar kereta kat litar ke, orang main bola sepak ke.

First. Open Photoshop apa apa CS pun tak kesah. Upload gambar yang korang nak edit tu.


Double click kat layer background. Nanti dia keluar tab baru, klik okay je. Nak bukak lock tepi layer tu.


Right click, dan tekan Duplicate layer. Nanti ada dua macam ni. Orang lain pakai layer mask dan kejadahnya, tapi aku tak suka main layer mask sebab aku tak reti dan aku pening lol. K teruskan,


Click layer yang paling atas, pergi Filter, Blur dan Motion Blur.


Ikut je apa yang ada kat atas ni dan klik OK.


Dah di blurkan tu. Korang pilih Eraser tool, pastikan ambik mata eraser yang blur sekelilingnya macam aku tunjuk tu. Ubah opacity bagi kurang sikit, dan start padam. Sebenarnya ada cara lain nak buat benda ni, tapi aku tunjuk satu cara je.


Dan jadi macam ni. Korang right click layer atas dan Flatten Image. Lepas tu pergi Image > Adjustment, ubahlah apa apa, contrast ke, curve ke, exposure ke. Edit gambar tu bagi dia punya kesan padam tak kelihatan sangat.


Adios

7 comments:

  1. great. tutorial yang sangat membantu! thanks akak!

    ReplyDelete
  2. Eh,sempat lagi update tutor ye ? :b btw,thanksomuch utk tutor i.Beguna sangat !

    ReplyDelete
  3. THANK YOU KAK NANA SEBAB AJAR T____T .. REALLY REALLY THANKS

    ReplyDelete
  4. terima kasih, tutorial ni sangat membantu :D

    ReplyDelete