nana johari

September 15, 2012

Tutorial : Rotate/Flip photo [Photoshop]



Assalamualaikum.

Ni.. Haruka tanya. Tapi aku sebenarnya tak berapa faham apa yang dia maksudkan. Sorry kalau tak sama seperti dimahukan. Kalau bukan ni yang mu nak, bagitahu lah ye ._.

Mengikut apa yang aku faham. Macam mana nak rotate gambar yang dah dimasukkan ke dalam layer lagi satu. K. First open Photoshop, Open gambar yang nak diguna dan create satu layer baru, ada kat File, tekan New. Width Height tak kisah berapa pun.

Dah sudah. Kalau korang guna CS3, nak drag gambar masuk ikut INI. Kalau guna CS5, korang tarik/drag tab gambar yang korang nak masukkan ke dalam layer tu, tarik bagi sebaris dengan layer yang baru dibuat tu. Macam ni rupanya,


Lepas tu drag pulak gambar tu masuk ke dalam layer. Macam gambar atas tu, tarik je masuk. Dah sudah, buat macam ni pulak,


Dah ikut apa dalam gambar tu, kemudian right click dan tekan Free Transform.


Nanti akan keluar kotak adjust macam atas ni . Right click sekali lagi kat gambar tu. Akan keluar begini,


Kat situ, korang boleh ubah je mana-mana. Nak ubah Skew Rotate dan Scale tu ke. Nak ubah Rotate yang bawah tu ke. Kalau untuk tutorial ni, aku pakai Flip Horizontal 

Adios.

6 comments:

  1. heeeheee.....aku taknk komen sal tutorial nih...tuh!tuh!!
    aku nak komen sal gambor tuh..ahaks.......omaigod!aku tengok lam video bukan main maskulin teen top .....haahaa.....tapi,lam gambar nih semua buat cute ..keekeee...
    pling terbaik aku tengok CHUNJI .....
    buat muka innocent pon bole!haahaa....


    rindu nana johari ...... good luck for ur spm!fighting!

    ReplyDelete
  2. Arigatou Nana neesan, tsuini wakarimashita ^^

    ReplyDelete
  3. @aiman fanboy k-pop

    oh . HAHAHA dorang memang cenggini lol. btw thanks aimann :B

    ReplyDelete
  4. Akak nana , boleh tak buat tuto untuk download photoshop cs3 / cs5?

    ReplyDelete
  5. @Purple Lash

    akak takde link download PS so tak boleh nak buat ._.

    ReplyDelete