nana johari

September 14, 2012

Tutorial : Simple/Basic Comedy Poster Techniques


Don't re-tutorial 

Assalamualaikum.

Kali ni aku tunjukkan teknik ringkas dalam buat romcom poster. Sebab kalau ditanya bab designs, semua tu berlandaskan kreativiti . Yang menrealisasikan kreativiti ialah teknik . So here,

Step pertama, basic cut gambar. Open Photoshop, tak kesahlah CS berapa. Buat macam bawah ni,


Kemudian korang upload pulak gambar yang korang nak cut masuk dalam poster tadi tu. Boleh guna cara INI untuk cut gambar.

Okay sekarang masuk teknik asas ekh pehal ayat ni poyo je -.-



Teknik 1 : Background bercorak.


Nampak yang putih-putih tu kan? Korang download pattern, boleh search kat Deviantart, there's a lot. Dan ikut step INI, bahagian pattern.


Lepas dah load, korang click semula kat poster korang tu. Tambah layer baru di bawah layer gambar. Ikut macam aku buat kat atas tu, warnakan background ikut suka hati nak warna apa. Jangan pelik tengok tutor aku ni backgroundnya kejap warna biru kejap hijau kejap merah lol.

Dah, right click pada layer korang warna tadi tu dan tekan Blending Options. Nanti keluar macam bawah ni.


Ikut je apa yang ada kat atas tu. Then buat macam ni,


Okay. Lepas tu pilih lah mana mana pattern yang korang nak guna. Boleh adjust dia punya scale dan opacity. Nanti jadi lah macam yang atas tu.

Teknik 2 : Shadow putih pada gambar 



Nampak shadow putih tu? :B
Okay first, right click pada layer gambar, tekan Blending Options macam kat bawah ni ha.



Nanti dia keluar tab. Then buat macam bawah ni,


Tukar multiply kepada normal. Distance dengan warna korang boleh tukar. Angle pun suka hati koranglah nak buat macam mana. Lepas tu siap :B

Teknik 3 : Stroke


Line putih kat gambar tu. Kalau tak nampak, click gambar kasi besar. Okay. First, silalah Duplicate dulu gambar manusia di dalam poster anda. Macam ni, right click pada layer gambar tu.


Dah sudah. Right click pada layer gambar yang korang dah duplicate tadi tu. Tekan Blending Options. Buat macam ni,


Dan macam ni,


Tekan okay. Lepas tu drag layer hasil duplicate tadi tu, ke bawah layer gambar yang asal. Tarik je macam ni,


Dah sudah, korang boleh adjust line tu ke tepi. Ikut step bawah ni. Kalau nak line tu ada banyak, korang duplicate lah layer line tu :B


Dah siap.

Teknik 4 : Main dengan bentuk .


Ignore warna yang memang kontra gila tu. Salah satu penghias poster, ialah bentuk. Bentuk ni senang je nak dapat. Korang click ikut gambar bawah ni, pastikan create layer baru dulu.


Pilih bentuk macam kat atas ni. Lepas tu korang buat lah kat background poster tu. Sebelum buat, adjust warna kat kotak warna dulu. Misalnya kalau korang tak ada bentuk yang menarik di senarai shapes PS korang, bolehlah korang download Shapes PSD. Nak load Shape PSD boleh ikut tutor INI.

Nanti akan ada lah bentuk yang baru.

Teknik 5 : Cut side graphic/texture .


Kat bawah tu, yang macam permaidani lol.
First, upload apa-apa texture yang abstrak.


Ikut gambar atas ni, dan random click pada texture korang sehingga membentuk satu bentuk.


Bila garisan tadi dah bertemu, akan wujudnya garisan putus-putus macam atas ni. Kemudian korang right click, tekan Free Transform. Then tekan tool atas sekali kat toolbox. Drag potongan texture tadi, masuk layer poster.

Kat situ, korang boleh adjust besar kecik senget benget dia. Just click tool kat bawah tool yang aku tunjuk dalam gambar atas tu. Rectangular Marquee Tool. Dan right click pada gambar potongan texture tadi, tekan Free Transform dan right click sekali lagi, nanti akan ada macam ni,


Boleh ubah benda yang aku petakkan tu. Nak ubah benda lain pun boleh. Suka hati lol. Korang boleh jugak jadikan potongan texture tadi sebagai background gambar. Boleh jugak tambah doodles ke apa kat poster tu.

Teknik 6 : Sharpen.


Selalunya sharpen ni step akhir bila dah siap poster. Nak bagi sharp. Ikut je apa yang aku buat kat atas tu. Tekan Filter. Korang boleh pilih samada nak Sharpen or Smart Sharpen tu . Memana pun boleh je. Cuma yang smart sharpen tu korang boleh adjust ketajaman dia lol.





End. Sebenarnya ada teknik lain tapi aku pun dah lupa. Ni je aku ingat lol. Kalau bab headline or tajuk tu, korang boleh buat sendiri . Kalau tak tahu sangat, boleh ikut tutor INI.

Rule of creativity : Don't follow the logic's rules. 

Goodluck.
Adios.

23 comments:

  1. unnie, thanks for the tutorial. berguna sgt! >.<

    ReplyDelete
  2. Tutorial ni awesome gila *O* Arrrrrrrr *1000volume dikuatkan* Taktahu nak cakap apa.Kak nana ni memang genious ahhh! Anyway,thanks for the tutor.Arrrrrrrrrrr :3

    ReplyDelete
  3. @Sya Syahirah
    haaa alhamdulillah kalau dapat membantu :D

    ReplyDelete
  4. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa akak ;_; lama tunggu akak buat tutor ni ToT terima kasih sangat sangat ToT

    ReplyDelete
  5. Nana , movie credit tu nak cari banyak-banyak kat mane ar ? pastu bila letak movie credit dekat poster, mode dia tu nana buat lighten ke ?

    ReplyDelete
  6. @Yui Xien
    banyak banyak? ._. tak tahu. den cari kat google je. tak. mode depends on warna movie credit tu.

    ReplyDelete
  7. Thanks nana for the tutorial. Totally awesome!

    ReplyDelete
  8. Kyaaa , unnie , gumawo gumawo *tunduk 90 darjah* kamsahamnida !

    ReplyDelete
  9. gumawo unnie :D saya punya dah jadi. hehe

    ReplyDelete
  10. kak , saya tak pahamlah yg teknik 1 tu . " mula mula sekali korang ikut step INI " ini tu apa ? saya tekan kat situ tak keluar apa2 link pon :\

    ReplyDelete
  11. @farah izzlyn

    haah lah == akak baru perasan takde link . sorry sorry

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Tak jadiiiiiiiiiiiiii! Dah stuck dekat step pertama -.- Dah give up. Tak faham.

    ReplyDelete
  14. Heyya. Thanks sangadd. Tuto ni berguna la. Kite dah dpt buat for the first time lol :))

    ReplyDelete
  15. Macam mana aka buat dua background sekali ? macam biru pink tu .. dia gabung tu .

    ReplyDelete
  16. @Ayuni

    woah *o* tahniah lol no problem :D

    ReplyDelete
  17. @//DC ♥

    akak pakai cut .. ok tak ingat la nama tool tu .. yang cut .. lepas tu make selection then apply fill

    ReplyDelete