nana johari

December 8, 2012

Photoshop : Curve [RGB]



Assalamualaikum.

Aku selalu guna curve, kadang-kadang gambar yang low quality pun boleh nampak macam HQ. Ok memula macam biasa open Photoshop, upload gambar yang berkenaan. Dah upload, then buat macam ni,


Nanti akan keluar benda alah bawah ni. Pastikan dalam Channel RGB. Ni untuk image yang dalam RGB mode tu ._. Ada yang dalam mode grayscale. Yang tu lain sikit. Nanti lah aku buat pasal yang tu. Buat yang RGB dulu ._.


Okay. Nampak nombor 1, 2, 3 tu kan . Untuk yang simple edit punya lah, penerangan; kalau korang tarik garisan pada bahagian no 1 ke kanan iaitu ke bawah, image akan jadi gelap, pekat. Kalau korang tarik garisan senget tu pada bahagian no 2 ke atas atau ke kiri, image akan jadi cerah. Yang bahagian 3 tu, kalau korang tarik ke atas atau ke kiri, warna image akan jadi pudar macam tu ._.

Contoh ._.
Tengok garisan dalam gambar di bawah dan tengok kesan pada contoh image.




Adios



5 comments:

  1. guane akak buat pic atas sekali tu macam ada kotak2 and tone colour die sume laen?

    ReplyDelete
  2. Tap kan kak.. nape result die laen?

    ReplyDelete
  3. @fadhlin

    ada cara lain sebenarnya. tp basic mmg guna curve

    ReplyDelete
  4. Saye suke gambar yang atas sekali tuu :) tapi macam mane nak buat erk ? boleh tunjuk ajar

    ReplyDelete