nana johari

January 26, 2013

Photoshop : Cara potong gambar ikut bentuk figura



Assalamualaikum.

Ahaha actually istilah 'figura' tu aku dapat lepas aku belajar melukis lol. Ok drop that. Aku tak sure dah buat ke tidak tutor macam ni. Ingatkan nak buat tutor poster terus tapi teringat pasal step crop ni. Malas pulak tiap kali buat tutor poster aku kena explain ._. so here. Buat macam atas tu, bentuk badan orang kat sebelah tu.

First. Open photoshop. Tak kisah CS berapa, semua boleh pakai.
Open gambar yang korang nak. File > Open.

Sebenarnya kan, bagi sesiapa yang tak sedar, nak crop gambar ikut bentuk figura ni banyak kaedahnya.

Kaedah pertama; Guna Quick Selection Tool.
Tekan pada icon, pilih ikut yang aku kotakkan dalam gambar bawah ni. Then click pada figura korang tu sampai garisan putus-putus tu ikut bentuk figura. Lepas tu right click dan tekan Layer Via Cut. Siap.
Kelemahan; cutting punya garisan tak kemas. Kalau nak kemaskan, kena guna eraser tool.


Kaedah kedua; Guna Eraser Tool.
Senang. Pilih Eraser tool kat kotak tools tu. Lepas tu padam background figura kita tu. Macam bawah ni. Kalau nak pilih mata tool tu macam kotak aku buat dalam gambar bawah ni, right click je kat image tadi. Nanti keluar lah. Pilih mata yang sharp sekeliling tu, aku ada petakkan.
Kelemahan; perlukan kesabaran yang tinggi. Dan aku bukan orang yang macam tu so aku tak guna step ni


Kaedah ketiga; Guna Polygonal Lasso Tool
Guna benda ni memang senang lah compared to guna Eraser Tool. Click ikut bentuk figura dan temukan titik pertama dengan titik terakhir. Lepas tu right click dan tekan Layer Via Cut. Dah siap. Kalau nak guna, tool-nya macam bawah ni. Right click pada kotak tool tu, akan muncul other tools.
Kelemahan; Kalau tersilap tekan waktu kita nak sambungkan titik tu, semuanya boleh musnah lol then kena repeat semula balik. Leceh.


Yang aku nak ajar,

Kaedah keempat; Pen Tool
Senang cut, caranya sama macam Lasso Tool tu. Senang cut dan kalau tersilap tekan, boleh undo. Garisan statik.
Kelemahan; Ada benda petak kecik menyukarkan kita nak nampak garisan lol.



*  *  *


So let's start.
Actually kaedah ni Tikah yang bagitahu lol. Dia cakap dia cut guna pen tool. Aku pun pelik, boleh ke cut guna pen tool. Then aku try, boleh pulak. So better guna yang ni lah.


Tool seperti di atas. Click di sekeliling figura dan sila lah buat rupa daripada garisan. Cantumkan titik pertama dan titik terakhir, macam ni, yang ni dalam proses;


Bila titik pertama dan titik terakhir bertemu, dia akan jadi garisan tanpa petak petak kecik tu. Macam bawah ni,


Cara nak cut;
Bila dah cantum macam gambar atas ni, right click pada image dan tekan Make Selection.


Nanti akan muncul garisan putus-putus macam atas ni. Lepas tu korang tekan Rectangular Marquee Tool yang aku petakkan dalam gambar atas ni. Kemudian, right click pada image dan tekan Layer Via Cut.

Maka terhasil lah, dua layer


Nak transparentkan background tu senang je. Korang click mata kat layer background. Macam atas ni. So akan jadi macam bawah ni,


Dah transparent lah kiranya tu.
Kalau nak save gambar ni dan masih kekalkan background transparent tu, save as PNG.

Adios.

39 comments:

  1. senangnya yang guna cara Pen Tool tu . Tapi kan kak , saya punya Photoshop CS5 tu trial version dia dah habis . Akak ada tak site yang boleh download full version punya ? tangan dah tak tahan nak mengedit dekat PS ni .

    ReplyDelete
  2. ;AAAAAAAAAA; betul tuh unnie . Quick seletion tool tu ikut dia je nak potong part mana -,- . But thankkksyuuu kak nana pasal pen tool tu :DDD *throw luhan*

    ReplyDelete
  3. Thanks Nana. Unnie pernah guna semua cara ni tapi leceh. Yang baru Nana ajar ni nak try nanti. Hope menjadi la. :)

    ReplyDelete
  4. @Nurin Aqilah

    yepp! memang senang. oh yg tu akak tak tahu la ._. sebab akak pun tak sure akak pakai photoshop trial ke tak ni ;~; /tak ada link/

    ReplyDelete
  5. @sha_98

    haah hahah tu pasal eden tak guna benda tu . no prob :B

    ReplyDelete
  6. dalam banyak2 tuh tak tahu eraser tool dengan pen tool... LOL thanks coz sharing

    ReplyDelete
  7. thanks nana.camni senanglah kalau nak transparentkan benda :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, thanks sgt-2 kak Nana! :)

    ReplyDelete
  9. @nanajoe hmmm . never mindlah kak . Thanks for the tuto ^^

    ReplyDelete
  10. Magnetic Lasso Tool pun boleh guna ~ Tapi jarang guna. Huahuahua

    ReplyDelete
  11. @Muazz Adley

    haah. lol tapi eden tak suka guna magnetic lasso tool macam apa je ahaha

    ReplyDelete
  12. makaseh kakak~! dah lama cari tuto ni T_T. leceh sungguh pakai eraser ngan magnetic lasso tool ni.

    ReplyDelete
  13. yahhh :) tuto yg berguna :) gamawo

    ReplyDelete
  14. ;AAA; gumawo unnie ^^ malas nak guna magnetic tu. kekeke

    ReplyDelete
  15. Akak,sy tak pakai mouse so tk bole nk right klik..cm ne?

    ReplyDelete
  16. @Alyn Fazlyn

    awak pakai laptop ke? ada button kat bawah touch tab, untuk right click.

    ReplyDelete
  17. Waa..senang sikit transparent,thank you unnie :)

    ReplyDelete
  18. Terima kasih untuk tutorial ni. dah lama cari. Cuma last step, untuk save PNG. macam mana ye?

    ReplyDelete
  19. @Siti Nur Zahira

    bila nak save, file > save as. kemudian akan muncul satu tab option. di bawah tempat type nama image; ada pilihan format. pilih PNG.

    no problem :]

    ReplyDelete
  20. Nice tutorial :)

    http://suplemenanda.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. mcm mna nk ltak background lain??

    ReplyDelete
  22. @btob lover

    yang warna putih tu or yang warna pink? kalau yang putih tu saya guna stroke je kat bahagian blending option.

    kalau yang warna pink dan corak tu; boleh ikut tutor bahagian load pattern di sini;

    [ http://akubudakbiology.blogspot.com/2013/01/tutorial-how-to-load-photoshop.html ]

    tutorial how to load photoshop files. ada dalam list tutorials.

    ReplyDelete
  23. yey jadi! thanks a lot. tp mcm mana nk buat garisan putih kat tepi tu? yg mcm bayang2 tp warna putih. mcm gmbr pink mula2 tu.

    ReplyDelete
  24. @IKA

    bahagian shadow putih pada gambar; http://akubudakbiology.blogspot.com/2012/09/tutorial-simplebasic-comedy-poster.html

    ReplyDelete