nana johari

January 27, 2013

Photoshop : Selective Color


Assalamualaikum.

Macam gambar atas tu. Tengok baju dia. Gambar yang asal bajunya warna lebih kurang macam oren merah tu. Gambar yang telah diedit, yang warna oren. Aku gabungkan. Sebenarnya boleh je tukar jadi warna ungu sekali pun. Tapi aku buat jadi warna oren.

So macam mana nak tukar?
Open Photoshop tak kesah lah CS berapa pun. Open gambar yang nak di-edit.


Untuk kesan yang lagi spesifik /okay aku tak tahu nak panggil apa lol/. Korang guna tool macam dalam gambar atas ni. Lepas tu click pada bahagian yang korang nak tukar warnanya tu. Macam atas ni lah, nanti akan ada garis putus-putus.

Lepas je dah ada garis putus-putus, terus ikut step dalam gambar bawah ni.


Lepas tu nanti akan keluar satu tab. Korang adjust lah kat situ. Misalnya warna asal gambar korang tu warna merah, pastikan dalam kotak kecik tu tertulis 'red'. Lepas tu baru boleh ubah meter warna kat bawah dia. Kalau bahagian yang korang nak ubah tu warna asalnya biru, pastikan 'blue' tertulis kat situ. Lepas tu ubah lah meter warna macam aku cakap tadi.

Macam ni.


Adios.

No comments:

Post a Comment