nana johari

January 24, 2013

Tutorial : Buang noise di twitcon


Don't re-tutorial

Assalamualaikum

Jangan gelak dengan tajuk tu sebab sejujurnya aku tak tahu lah apa nama bendalah ni sebenarnya. Noise tu maksud aku yang serbuk serbuk tidak diingini kat twitcon. Korang boleh tengok kat twitcon di atas, gambar dia macam tak smooth kan? Hah tutor ni lebih kurang nak tunjuk macam mana nak buang 'noise' tu.

First; pastikan gambar tu tak kecik sangat.
Second; save dalam PNG. Kalau nak lagi lawa edit guna photoshop.

Step satu;
Open gambar yang korang nak guna ke dalam photoshop. Dan buat step INI iaitu Image > Adjustments > Curve. Jadikan curve dia lebih kurang macam ni, bentuk S atau bentuk graf ogive. Ahahaha cikgu math tengok saya apply-kan ilmu cikgu kasi ni lol. Rupa graf dia macam ni,


Nanti tona dia jadi lebih cerah dan pekat. Lol. Lepas tu buat step bawah ni,


Surface blur. Lepas tu korang adjust lah sendiri. Dan save as PNG. Muuusti PNG.
Dan hasilnya,


Sila bandingkan dengan yang atas. 

Taratangtang. Nak guna ICONS yang aku buat pun boleh. Tapi dia jadi blur sikit. Sikit je la aku rasa, sebab size icons tu 100px

Adios.


3 comments:

  1. Oh macam tu rupanya. Boleh try buat ni. Hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Tak jadi lah , banyak kali cuba . Nangis jap T.T

    ReplyDelete
  3. thanks. sgt mmbantu. tpi saya try pki photoscape sbb xde photoshop

    ReplyDelete