nana johari

January 9, 2013

Tutorial : How to load photoshop [gradients/patterns/brushes/shapes]


Do not re-tutorial. I mean what I say, I said what I meant.

Assalamualaikum.

Pernah guna brushes? Pernah guna gradient? Pernah.. ewah aku. Nak buat iklan ke hape. Okay straight to the point. Aku nak buat tutor macam mana nak install or upload brushes/gradients/patterns/shapes masuk photoshop. Tak silap aku ada orang pernah tanya soalan ni. Tanya kat siapa tak pulak aku ingat. Lol.




STEP 1

Extract files.
Bila korang dah download files tu, tak kesahlah brushes ke, gradient ke, pattern or shape sekali pun, usually dia dalam bentuk ZIP. So kena extract benda alah tu. Aku tak tahu lah laptop/pc korang macam mana.

Dah download, korang right click pada file tu dan tekan extract. Macam ni,


Nanti dia akan keluar isi dalamnya. Lepas tu korang boleh nampak file brushes/gradients/patterns/shapes yang korang download tu.




STEP 2

[Load gradient]


Gradient files dalam format GRD

Open photoshop korang, tak kisah pun CS berapa. Upload or create new image. Lepas tu create new layer, right click pada layer baru tu dan tekan Blending Options. Macam bawah ni ha. Tekan bahagian Gradient.


Ikut macam gambar di atas, nanti akan keluar satu pop up. Korang pergi kat files atau tempat korang letak extracted gradient files tu. Lepas tu pilih satu dan tekan load,


Nanti akan keluar lah gradients nya. Macam ni,


[How to use]

Macam mana nak guna gradient? Benda ni aku baru tahu sebenarnya hahaha. Lepas godek godek photoshop haritu. Sebenarnya Gradient ni memudahkan kerja, lagi lagi yang suka mengedit tu kan. Kira macam short cut dan cara menipu lah ni.

First, upload lah gambar yang korang nak edit.
Lepas tu create new layer kat atas dia. Cari Fill tool kat bahagian tool box tu. Pilih warna hitam, macam bawah ni. Dah pilih warna hitam, click je kat image tu.
Sebenarnya boleh pilih je warna apa pun lol.


Kemudian, korang right click kat layer warna hitam tadi tu. Tekan Blending Options. Kat Blending Options: Custom tu, korang jadikan Fill Opacity dia ; kosong. Macam ni,


Then tekan bahagian gradient overlay tu.


Ikut gambar atas ni. Korang kurangkan opacity gradient tu, lepas tu pilih lah gradient yang korang nak.
Hasilnya, taraaa lol. Sebelum dan selepas di-gradient-kan.





[Load Pattern]


Pattern files dalam format PAT 

Macam tadi. Korang repeat step upload gambar nak diedit, dan create new layer dan fill dengan warna hitam tu. Right click pada layer tersebut, dan tekan Blending Options. Tukar Fill Opacity jadi kosong, macam tadi. Lepas tu tekan pattern overlay.


Nanti keluar benda alah macam bawah ni. Tekan apa yang ada dalam gambar ni.


Lepas tu taraa dah keluar dah pattern-nya . Buat lah macam aku tunjuk untuk gradient tu.




[Load Brushes]


Brushes files dalam format ABR 

Cara upload masuk photoshop.
Tekan kat brush tool tu. Lepas tu ikut sebijik macam bawah ni,


Lepas load macam korang buat untuk load gradient files tadi, nanti keluarlah brushes baru.
Siap.




[Load Shapes]


Shape files dalam format CSH 

Cara upload masuk photoshop
Tekan kat shape tool kat tool box tu. Ikut je step bawah ni. Load macam biasa.


Done.
Adios.

8 comments:

  1. thanks kak... dah lama cari tuto ni..

    ReplyDelete
  2. handsome gilos sehun kat atas tu.... pehal muke dy flawlesss sangaaatt. geram ah. haha

    ReplyDelete
  3. Thanks very much.tutorial ni sangat berguna :)

    ReplyDelete
  4. Akak guna gradient pack apa eh ?

    ReplyDelete
  5. @ nanajoe

    Macam mana akak download semua tu? T.T please.... bgitahukann...

    ReplyDelete