nana johari

January 24, 2013

Tutorial : Letak fonts pada GIF


No no re-tutorial no no.
Assalamualaikum.

Ada orang tanya macam mana nak buat GIF yang ada fonts macam INI. So aku tunjuk yang simple punya lah ._. Macam gambar atas tu. Lol. Aku tak tahu nak tulis apa so aku tulis 'why' je. Contoh je tu lol.

Perlukan;
Photoshop, aku tak sure boleh guna semua CS or tak. Tapi aku guna CS5. Guna CS6 lagi digalakkan.
Kerajinan
Ketumpuan
Ketidakgilaan

First step;
Open photoshop dan buat macam bawah ni,


Lepas tu akan keluar satu table animation /animation table lol/ kat bawah tu. Biarkan je. Then korang tekan File > Open GIF yang korang dah save tu. Kalau nak jadikan GIF daripada video, sila ikut tutor Nazihah Anuar. Dia ada buat, aku malas nak buat ahahaha.

Dah open, nanti dia jadi macam ni.


Dalam gambar atas ni aku buat layer baru atas layer terakhir dalam kotak layers tu. Layer terakhir yang nombor 28 tu. Atas dia ada satu layer kosong. Korang boleh buat layer kosong tu kalau nak. Kalau tak nak pun tak pe sebenarnya.

Nak masukkan wordings, aku rasa lagi senang kalau korang buat layer image baru. Tekan File > New lepas tu adjust width dengan height dia ikut suka hati. Then tulis lah apa apa kat image kosong tu. Nak cantikkan huruf, right click pada layer word dan tekan blending options. Pastu adjust lah. Macam bawah ni,


Ignore kotak merah aku petakkan dalam gambar atas ni. Tak ada makna pun sebenarnya ahaha.

Sekarang nak pindahkan fonts tu. Untuk CS3, rasanya boleh kecikkan tab. Kalau CS5 dan CS6, aku rasa drag tab atas tu ke tengah. 'Tabs' yang ada nama image tu. Nanti dia jadi macam ni,


Layer fonts tu terkeluar kan. Lepas tu drag pulak fonts tu masuk dalam GIF korang tadi. Tapi sebelum tu pastikan korang dah click pada layer terakhir di kotak layers iaitu dalam gambar aku ni 'layer 28', dan click jugak pada layer pertama dalam table animation kat bawah tu. Aku ada petakkan dalam gambar atas ni.


Dah drag. Adjust kedudukan fonts tu ikut suka hati. Lepas tu try tekan play kat table animations bawah tu. Dah okay, save.

Macam ni kalau nak save.


Siap.
Adios.


4 comments: