nana johari

January 28, 2013

Type of Fanfic Posters


Assalamualaikum.
Nak buat penerangan simple kejap. Simple ke? Lol.

Sesiapa yang selalu buat poster, memang akan sinonim dengan perkataan 'romcom', 'angst', 'thriller', 'romance' dan lain lain. Ni aku nak share sikit ilmu tak cukup sifat aku pasal jenis jenis poster. Penting nak tahu jenis poster ni supaya bersesuaian dengan jalan cerita. Tak ada lah nanti tersilap buat romcom poster untuk cerita yang sedih kan. Oh ye sorry aku tunjuk poster buruk aku tade contoh lain dah lol.


*     *     *


ROMCOM

Aku rasa nama panjangnya, romantic comedy. Bila sebut romantic comedy, poster tu mesti bright, nampak ceria nampak comel nampak .. nampak macam romantic comedy lah lol. Selalunya untuk buat poster macam ni, designers banyak gunakan kaedah macam INI. Ada jugak yang tak guna. Semua bergantung pada kreativiti masing-masing lah. Majoriti gambar yang digunakan adalah gambar photoshoot untuk magazine or album. HQ. Tulisan banyak guna tulisan yang fancy dan besar besar.

Examples;


Kiri tu Hazirah punya. Sorry weh aku ambik letak sini ahaha ;~:


ANGST

Angst ni lebih kurang macam cerita sedih lah. So ni untuk poster cerita jenis jenis macam tu. Ada tiga jenis sebenarnya. Light angst, normal angst dan heavy angst. Tapi aku pun tak berapa sure cara nak bezakan semua ni ahaha. So panggil jelah 'angst' ye. Yang aku tahu 'heavy angst' tu poster yang ada banyak warna gelap macam hitam dan coklat gelap. Majoriti gambar watak yang digunakan bukan gambar yang senyum tayang gigi. Banyak gunakan tulisan jenis Script dan yang biasa tu

Nah contoh angst,



Yang background hitam tu Hazirah punya ehe


ROMANCE 

Romance ni .. lebih kurang macam cerita yang sweet sweet. Nak cakap sedih pun tak jugak. Tapi just sweet. Entahlah. Korang boleh wiki. Ahaha. Warna yang digunakan selalunya soft colors lah. Cerah cerah. Gambar yang digunakan tak ada lah masam mencuka. Light smile. Banyak guna tulisan Script dan yang biasa.

Contoh;


Kiri Hazirah punya.


THRILLER/MYSTERY 

Dua ni posternya lebih kurang je aku rasa. Warna mesti gelap. Muuuusti. Thriller nampak ganas sikit lah. Mystery nampak .. misteri. Ahahaha. Tak membantu langsung omg. Gambar yang digunakan selalu gambar serius, tak senyum, serius. Gambar riak marah pun okay jugak. Untuk misteri punya, gambar muka takut pun okay jugak. Guna tulisan yang jenis biasa dan Script

Contoh;


Kiri Hnie punya. Kanan Hazirah's. Aku tak buat poster jenis macam ni so aku tak ada contoh lol

Haa..
Ni jela kot jenis poster yang paling basic kot ye pun. Thanks kepada tuan punya posters, aku pinjam letak sini. Lol takpe kan ._. Lawa je posters korang.

Adios.


10 comments:

  1. Kak ;A; nak tanya , poster 'someone worth dying for' , 'the morning after' 'lies' and 'aishiteru' kan ada tulisan banyak banyak kat bawah dia tu ... tu texture eh ? ;AA;

    ReplyDelete
  2. Thanks sudi post pasal benda2 ni. Lia p0n rse nk buat fanfic gak. Tgk lu arh :)

    ReplyDelete
  3. @Aina Sofea

    yep. poster untuk romcom mmg kena yg comel comel

    ReplyDelete
  4. @Nur Natasha

    tu movie credit PSD. akak dah buat tutor dia.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. mcm mna nak buat poster jenis Thriller/Mystery?

    ReplyDelete