nana johari

February 16, 2013

Tutorial : How to find HQ photos



Assalamualaikum

Bagi yang selalu edit edit ni kan, agak frust bila kita terjumpa satu gambar yang lawa gila tapi bila click, size-nya kecik nak mampuih besar siput. So dengan hampanya terpaksa cari gambar lain. 

Wait. Tak payah. Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih. Let's say yang seorang manusia ni kepala batu nak jugak gambar tu tapi nak dalam HQ. 
Simple;

First, pergi open pakcik Gugel yang bijaksana tu dan type je apa-apa gambar yang korang nak. Tekan bahagian image. Kemudian korang pilihlah gambar yang korang nak. Nanti keluar macam ni,


Yang aku petakkan merah tu size gambar yang dijumpai. Tekan yang aku petakkan kuning tu. More sizes.
Then wallah,


Sila jerit dengan seronoknya. Yang aku petak merah tu saiznya lagi besar daripada yang sebelum ni. 

Cara nak ambik; 
Click pada gambar dan tekan yang aku petakkan ni. View original image. Pastu right click dan save.


Maklumat tambahan: Untuk gambar yang diedit oleh para pengguna tumblr, selalunya tak ada saiz yang lagi besar daripada 550px. Yang ada saiz lagi besar sampai 1000px ni mostly gambar photoshoot. 

Adios.

15 comments:

  1. If dari tumblr, tak boleh eyh?

    ReplyDelete
  2. akak ajar kak how to make a horror Poster tak mahirlah :/

    ReplyDelete
  3. @{Hobaby}

    bukan. kalau original fantaken daripada tumblr, boleh je. tapi kalau gambar yg diedit oleh pengguna tumblr selalunya besar 550px je dorang edit.

    ReplyDelete
  4. waa ! thank you sebab share, kalau tak sampai tua lah tak tau benda ni (:

    ReplyDelete
  5. YAYYYY *JERIT* xDDD thank youu kak nana sebab sudi shareee ^^ . sha pun geram kekadang sbb kbanyakan gambar elok bukan main tp kecik .

    ReplyDelete