nana johari

February 6, 2013

Tutorial : Simple Blend Poster i



Assalamualaikum.
This kind kot? Sorry aku tak sure dia maksudkan macam mana. Kalau poster macam Aishiteru, aku guna gambar size kecil, dalam 500x400 px macam tu. 

So here. Diperlukan; 

  • Photoshop tak kisah pun CS berapa. 
  • Gambar yang bersaiz lebih kurang 500x400 macam tu. [kalau tak faham, tengok contoh ni]


First step. Open Photoshop, create new image di bahagian File. Nanti akan keluar benda ni, macam biasa; height width bergantung pada kehendak masing-masing.


Nanti akan muncul layer putih. 
Lepas tu open gambar yang korang nak edit. File > Open. Dah open, drag gambar tersebut masuk dalam layer putih yang korang created tadi. Tekan, tarik dan lepas. Kalau tak reti nak drag, tengok senarai tutorials aku, ada tutor macam mana nak drag masuk gambar.


Susun letak macam atas ni. Nak ubah pun ikut suka hati lah tapi aku tunjuk contoh kedudukannya macam atas ni lol. Then sila click pada layer background, tekan Fill Tool dan pilih warna di kotak warna. Click pada background putih tu. Turutan macam dalam gambar bawah ni,


Jangan pelik kalau warna background tu berubah dalam screenshots aku ni

Kemudian, tekan pada layer gambar korang tadi. Lepas tu click Eraser Tool dan ubah opacity kepada bawah 50%. Pastikan saiz mata eraser tu besar dan blur di sekelilingnya. Macam ni,


Kalau nak dapatkan kotak kat bawah tu, just right click pada mana-mana bahagian lepas korang tekan Eraser Tool tadi.

Lepas tu padam bahagian bawah gambar tersebut. Semakin korang padam ke atas, sila guna saiz mata tool yang lagi besar dan opacity yang makin perlahan. Nanti dia akan well blend. Lagi afdal kalau korang ubah mode gambar nak diedit tu kepada Multiply.


Siap, macam atas ni. So sekarang tinggal nak masuk texture. Aku tak boleh bagi texture ni kat sini sebab texture ni bukan aku punya. Lagipun aku lupa dari mana aku dapat lol. Rasanya link owner texture ni ada dalam list credit kat bahagian tag aku tu. Sila guna light texture, boleh search kat Deviantart.

Open dan drag masuk dalam layer poster korang tadi.
Ubah mode kepada screen, seeloknya.


Lepas tu siap.
Like this yo like this lol.


Adios.

6 comments:

  1. Thanks Nana. Memang dah lama cari tuto ni. Buat sendiri asyik tak jadi je. ^^

    ReplyDelete
  2. BaekLu. okay nana okay. haha. /meraung tengok dorang/ ;A;
    kau lah pen--tutor aku nombor satu hahahaha

    ReplyDelete
  3. @hyukloveslatte

    baekkluuu. eh? ahahaha kau sifu aku lupa ke?

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum , kak nana . nak tanye , macam mana ehh nak letak divider kat new + old + home button macam kak nana punye tu ? harap nye kak nana dapat bagitau laa , arigatou :)

    ReplyDelete
  5. @Anna Zaime

    tu memang datang dgn simple temp. akak pun tak tahu macam mana ._.

    ReplyDelete