nana johari

April 4, 2013

Photoshop : Pattern Effect [Duplicate and Stroke]



Dont re-tutorial.

Assalamualaikum.
Effect seperti gambar manusia di atas tu. Ehem. Ada dua jenis, satu yang kiri dan satu yang kanan tu. Yang kiri aku dah buat sebelum ni, tapi re-new. Yang kanan belum lagi.

Apa yang diperlukan, macam biasa;
Photoshop, tak kisah CS berapa sekalipun.
Gambar yang mahu di-edit.


*    *    *

Basic step
Open Photoshop.
File > Open > Open gambar yang mahu di-edit.

Bila gambar dah open, korang buat step INI. Sebab kita nak guna figura gambar tu semata-mata, tanpa background.

Dah siap, gambar tu akan jadi macam screenshot bawah ni. Background tu aku tambah, korang boleh nampak ada layer background [1] yang berwarna kelabu. Tak nak tambah layer background pun tak apa. No hal.

EFFECT 1 [left]


Sekarang click pada layer gambar yang telah di-cut tadi. Right click, dan akan muncul macam ni.


Duplicate.
Lepas korang duplicate, akan muncul salinan untuk layer gambar korang tadi tu. Click pada layer copy tersebut, right click dan pilih Blending Options. Begini,


Nanti akan muncul macam ni,


Yessue. Buat macam atas tu, tukarkan Fill Opacity kepada angka sifar.
Kemudian click pada bahagian Pattern Overlay. Buat macam bawah ni,


Patterns yang korang boleh nampak kat screenshot atas ni, aku download. Sesiapa yang tak ada pattern lagi, just search kat google, Photoshop Pattern Download. Kalau malas sangat nak search, nah aku kasi. LINK [these patterns are not mine, credit to the owner]. Lepas dah download tu, kalau tak tahu macam mana nak load masuk Photoshop, boleh ikut tutor INI.

Okay. Sambung step dalam screenshot atas tu lol. Pilih mana-mana pattern yang korang berkenan. Boleh ubah Opacity dan so on. Kemudian click OK.


Layer korang akan jadi macam layer yang aku petakkan dalam gambar atas ni.
Sekarang drag layer copy tu ke bawah layer asal.

Sebenarnya kalau nak skip step drag layer ni, korang boleh apply pattern pada layer asal [yang di bawah] tu instead yang di atas. Tapi memandangkan aku dah screenshot baru tersedar, ahahaha aku tunjuk guna kaedah ni.

Jadi begini,


Click [1]
Nanti akan muncul [2]
[3], drag/click dan tarik gambar tu ke tepi. Suka hati lah nak ke tepi kiri or ke tepi kanan.

Jadilah macam ni.



*   *   *

EFFECT 2 [right]

Yang di bahagian kanan [rujuk gambar atas sekali]
Repeat Basic Step.

Sekarang click pada gambar yang telah di-cut tadi. Dan tekan Blending Options. Begini,


Macam biasa. Akan muncul lah tab Blending Options tu. 
Click bahagian Stroke.

Gini,


Ubah bahagian Fill Type tu kepada Pattern

Lepas tu buat lah step load pattern macam biasa. Kalau korang skip tutorial effect 1, sila rujuk di bahagian load pattern; aku dah nyatakan di tutor effect 1. Tak pun buka aku punya list tutorials, ada tutor load pattern.


Semua yang aku petakkan di screenshot atas ni, semua boleh ubah. Sila ber-eksperiment lol.
Maka jadi lah begini


Good luck! 
Oh bagi sesiapa yang belum tahu, aku dah tukar blog. Navigation; Personal. 

Adios.

3 comments:

  1. Sy dah buat semua ni tapi tak blh nak load dlm cs..

    ReplyDelete
  2. @Lala Lola

    awak download yang link sy bagi tu ke? ._. tak tahu la. maybe awak pakai photoshop version lain kot? ._. so kena download pattern lain ._. boleh cari kat deviantart

    ReplyDelete