nana johari

October 11, 2013

Photoshop : Tutorial buat simple polaroid



Do not re-tutorial

Assalamualaikum.
Tutorial untuk buat polaroid palsu macam atas tu lol. Aku pernah pakai style macam ni untuk header. So korang boleh edit macam ni untuk header dan juga untuk poster etc. Sebenarnya ada banyak cara tapi aku tunjuk cara yang paling mudah, tak perlu download apa-apa. 

Perlukan;
  • Photoshop, aku guna photoshop. Rasanya boleh je edit guna photoscape/gimp tapi aku tak reti lol.
  • Beberapa keping gambar.


Open photoshop. 
File > New > Create new image dengan height width mengikut pilihan.


Buka gambar yang korang nak jadikan polaroid. Tekan tool yang aku tekan seperti dalam screencap atas ni. Aku lupa nak petakkan tool tu lol. Ubah saiz di atas, sebelah custom. Nampak tak? ;; Buat saiz kecik-kecik je. 

So bila korang buat petak di gambar tersebut, dia akan crop sekaligus kecikkan saiz. Right click untuk muncul option crop seperti di atas.


Sila drag gambar yang korang dah kecikkan saiz tadi tu, ke dalam new image yang korang buat di awal tutorial. Kemudian ikut step di atas ni. [1] Create new layer di bawah layer gambar yang baru di-drag tadi.


Ikut steps dalam screencap di atas.
[1] tekan tool tu. 
[2] buat petak di sekeliling gambar tadi. Nanti akan muncul garis putus-putus.
[3] click fill tool
[4] pilih warna. selalu polaroid warna kelabu.
[5] then click pada kotak garis putus-putus tu.


Click pada layer polaroid korang tadi. Right click dan Blending Option.
Nanti akan keluar benda ni.
Sila buat macam apa yang aku tunjuk ni. Kalau nak adjust ikut suka korang pun boleh jugak. 


Siap. 
Kalau nak buat banyak gambar, repeat je steps di atas. Then letak font dan etc.

Jyaa.

11 comments:

  1. yeshhh berjaya ! - > http://ifharzcho.blogspot.com/2013/10/tutorial-photoshop-movie-credit-poster.html

    ReplyDelete
  2. la. Sng je rpenye. Pergh, pnat pikir cmne nk buat. Thnx kak nana !

    ReplyDelete
  3. akak, font yang akak guna tu font apa??

    ReplyDelete
  4. n-YEONG~
    hyep dah lama stalk blog nana ni .. hari ni cuba buat yang ni and tadaaa !! it works.. TQ !

    ReplyDelete